Sushi, dit moet je meemaken in Amsterdam!

Altijd al willen weten welke soorten sushi er nu precies zijn? Hoe Japanners nu precies sushi eten? Waarom Amsterdam de stad bij uitstek is voor sushi? Lees dan nu verder!

Irasshaimase!
(dit betekent Welkom! op z'n Japans)

Welkom dus op de site waar u alle sushi restaurants kunt vinden die er in Amsterdam zijn.

Is er een stad waar je zoveel culturen, gezellige uitgaansgelegenheden, en spannende attracties bij elkaar vindt als in Amsterdam? Waar anders kun je uitgaan op alle dagen van de week, zie je meer toeristen dan Nederlanders en heb je ook nog eens de zoveel bezienswaardigheden?

Amsterdam is natuurlijk de stad bij uitstek om te kunnen genieten van een heerlijke avond, dag, weekend of weekje uit en sushi hoort daar zeker bij. Sushi eten is in Amsterdam ook goed mogelijk, zoals je kunt zien aan het grote aantal sushi restaurants en sushi bars.Naast verschillende bars en restaurants staan op deze website ook afhaal- en bezorgservices vermeld. Sushi is een Japanse delicatesse en is sinds de jaren 80 heel erg populair in Amsterdam. Met een lekker glas witte wijn of een kannetje sake is sushi de perfecte manier om heerlijk te genieten na bijvoorbeeld een dag hard werken of juist voor een gezellig avondje uit met familie of vrienden.Middels deze site willen we u een duidelijk en helder overzicht geven van alle sushi restaurants en sushibars in de stad Amsterdam. Zo kunt u beter kiezen en heeft u tenminste een goed beeld van alle mogelijkheden binnen deze wereld stad. We hebben er voor uw gemak ook een korte beschrijving bijgezet, zodat u nog beter kunt kiezen voor uw favoriete sushi restaurant of sushi bar.

Wilt u meer weten over waar sushi vandaan komt of hoe de Japanners sushi eten?

Kijkt u dan gerust even hiernaast.

Wat is sushi eigenlijk?

Sushi wordt gebruikt als verzamelnaam voor kleine Japanse hapjes, welke worden geserveerd met rijst. Deze rijst wordt op smaak gebracht met azijn. Andere ingredienten die worden gebruikt voor het maken van sushi zijn vis, groenten en ei. De meest bekende sushi wordt gemaakt met rauwe vis, maar sushi kan ook worden geserveerd met gestoomde of gegrilde vis, die dan vaak wordt gemarineerd in een soja of ketjap.Waar kom sushi vandaan?

De geschiedenis van sushi ligt in de conservering van vis door het te laten fermenteren met rijst. Later ontstond pas de huidige vorm en werd er ook pas met verse vis gewerkt. Dit kwam doordat men steeds kapitaalkrachtiger werd en dus het zich kon veroorloven om verse vis te kopen.Welke soorten of vormen sushi bestaan er allemaal?

Sushi komt vaak vele vormen, maar de meest voorkomende zijn:

Maki
Maki sushi is de meest bekende vorm van sushi. Dit is rijst met een laag andere ingredienten, opgerold in zeewier (Nori). De lange cilinder die daardoor ontstaat wordt in stukjes gesneden.

Nigiri
Nigiri sushi is een met de hand gevormd cannelletje rijst waar een plakje vis of een omelet stukje op gelegd is.

Oshi
Oshi sushi is een vorm van geperste sushi, waarbij de rijst en vis in laagjes in een vorm gelegd en geperst worden. Dit resultaat wordt daarna in kleine stukjes gesneden.

Temaki
Voor Temaki sushi wordt de rijst en de andere ingredienten geserveerd in een klein puntzakje van zeewier.

Gunkan
Gunkan sushi lijkt op Maki, maar dan met de helft minder rijst en in de vorm van een bootje. In plaats van de rijst wordt deze opgevuld met fijn gesneden ingredienten of kaviaar (van de zalm bijvoorbeeld).Hoe en waar eet ik sushi?

Sushi wordt veelal door Japanners gegeten met de hand. De stokjes gebruiken ze traditioneel alleen voor sashimi. De sushi mag in een keer in de mond, maar de meeste westerlingen vinden het echter een wat grote hap, zij zullen de sushi liever afhappen.

De sushi wordt vaak vergezeld van sojasaus, gemberplakjes en wasabi. De sushi kun je in de sojasaus dopen naar smaak. De gember dient om het smaakpalet schoon te maken, zodat u de volgende sushi weer goed kunt proeven. De wasabi is een groene pasta, welke ook wel wordt vergeleken met mierikswortel. De wasabi wordt gebruikt om de sushi van een pittige smaak te voorzien.

In Nederland heb je verschillende wijzen om sushi te krijgen:

1. In restaurants, waar een kant-en-klare set sushigerechten kan worden besteld. Vaak kun je op een kaart een foto zien van de sushi, waardoor de keuze makkelijker wordt.

2. In sushibars, waar de gasten rond of naast een lopende band zitten, waarbinnen een aantal koks de sushi klaarmaken. De bordjes, vaak aangeduid in verschillende kleuren om de prijzen aan te geven, worden op de lopende band gezet. Je kunt dan nemen wat je het lekkerste lijkt.

3. In afhaalrestaurants, waar je op bestelling de sushi kunt afhalen om thuis een feestmaal te kunnen nuttigen.

Copyright Sushi Wereld, 2009 | wereldsushi@gmail.com